Přípravy na start jarního fotbalu jsou v plném proudu. Termíny, semináře, aktivy

Kalendářní rok 2023 se přehoupl do svého druhého měsíce, což kromě jiného znamená, že se pozvolna blíží start jarní části mistrovských soutěží. I na okresní úrovni se hráči v klubech ve většině případů pilně připravují a nezahálí ani jednotlivé komise OFS Svitavy, které dělají všechno potřebné k tomu, aby mohla druhá polovina sezony zdárně odstartovat.

Pohled do termínové listiny říká, že začátek jarních bojů je plánován na víkend 25. a 26. března, samozřejmě za předpokladu příznivých klimatických podmínek. Mládež se přidá postupně v průběhu měsíce dubna.

Ještě předtím jsou na programu zápasy Poháru OFS. V neděli 12. března od 17 hodin na UMT v Litomyšlí dohrají odložené utkání 2. kola celky Cerekvice nad Loučnou a Opatova. O týden později v sobotu 18. března mají svůj úřední termín semifinálové duely. V nich se střetnou Hradec nad Svitavou s Mladějovem a vítěz dohrávky nastoupí proti obhájcům trofeje z Borové. Finálové utkání se bude hrát na neutrálním hřišti ve středu 14. června.

Až do 20. února mohou kluby prostřednictvím Informačního systému FAČR upravovat termíny a časy výkopů svých domácích mistrovských utkání podle vlastních představ ze soboty na neděli a podobně. Po tomto datu jsou termínové změny možné pouze dohodou klubů, výjimkou je závěrečné kolo, kdy je v soutěžích mužů stanoven v sobotu 17. června jednotný začátek (III. třída 14.00, okresní přebor 17.00).

Aktivní práce s mládeží
Výkonný výbor OFS Svitavy rozhodl o svolání řádné Valné hromady OFS Svitavy, která se uskuteční v pátek 17. března od 17 hodin ve Svitavách. Na jednání VH bude bezprostředně navazovat aktiv klubů před zahájením jarní části soutěžního ročníku.

V zimním období došlo ke změně ve vedení Komise mládeže OFS Svitavy, když v této funkci skončil na vlastní žádost Martin Komoň a na jeho místo nastoupil GTM okresu Svitavy Jiří Mokrejš. A hned se pustil do aktivní práce, mimo jiné pokračuje program přípravných kempů a turnajů okresních mládežnických výběrů. Jeho dalším úkolem před začátkem jarních bojů bude sjednocení výkladu pravidel v žákovských soutěžích, zejména co se týče tzv. hry přes půl.

Sportovně-technická komise upozornila kluby, že bude v jarní části i na základě některých podzimních zkušeností klást zvýšený důraz na plnění základních ustanovení Soutěžního řádu FAČR, hlavně na fyzické oddělení prostoru pro diváky od prostoru hřiště zábradlím či obdobným zařízením, a to především v místech koncentrace obecenstva.

Tresty za nepřijatelné excesy
Výkonný výbor se na svém minulém zasedání dále zabývat projevy vzrůstající agresivity, nesportovního chování a vulgarity, se kterými se bohužel setkáváme na stadionech napříč soutěžemi v celé republice. Na Svitavsku vzbudil na podzim hodně pozornosti případ zápasu III. třídy mezi Vendolím a Třebařovem či opakované projevy hrubého nesportovního chování trenéra žáků TJ Sokol Pomezí Pavla Teplého vůči rozhodčím.

„Chtěl bych v této souvislosti zdůraznit důležitost rozhodnutí disciplinární komise v těchto případech a věřím, že výše udělených trestů padne na úrodnou půdu a směrem do budoucnosti se stane především dostatečnou výstrahou jak pro kluby, tak pro jednotlivce. Podobné excesy jsou v soutěžích OFS Svitavy nepřijatelné,“ vyjádřil se na toto téma předseda VV OFS Jindřich Novotný.

Komise rozhodčích chystá pravidelný zimní seminář na konec února a velmi ráda by na něm přivítala nové zájemce. Náborovému snažení věnuje maximální pozornost a usilovně hledá nováčky, protože s obsazením vysokého počtu soutěžních utkání nejen v rámci OFS měla na podzim problémy a dařilo se to za značné pomoci okolních okresních svazů v rámci programu výměn. „Mrzí nás slabá reakce ze strany klubů na náborovou kampaň, přitom tytéž kluby následně požadují obsazení svých zápasů třemi rozhodčími,“ posteskl si předseda KR OFS Svitavy Lukáš Hořínek.

Nedílnou součástí fotbalového života v zimním období jsou trenérské školení. Zájemci, kteří chtějí získat licenci FAČR C, dostanou možnost o víkendu 18. a 19. března, kdy se ve Svitavách uskuteční dvoudenní školení. Studium licence čítá dohromady 20 hodin teoretické a praktické výuky a dvě ukázkové tréninkové jednotky po ukončení dvoudenního bloku výuky. Bližší informace najdou adepti na oficiálních webových stránkách OFS Svitavy.

Autor: Radek Halva

Zdroj: https://svitavsky.denik.cz/fotbal-okres/pripravy-na-start-jarniho-fotbalu-jsou-v-plnem-proudu-terminy-seminare-aktivy-20.html?login=1

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *